Διαφορές στο Freestyle Dance & Street Dance!!!
Να ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να δώσουν την προσοχή τους όσοι δηλώνουν μαθητές τους σε αγώνες ή εξετάσεις ερασιτεχνικές και πολύ περισσότερο επαγγελματικές στο Freestyle Dance! 
Έχει μάλλον παρεξηγηθεί η ονομασία του συγκεκριμένου είδους χορού και θεωρείται πως αφού αποκαλείται Freestyle, ότι διαφορετικού είδους & στυλ χορογραφία και να παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες στους αγώνες και τις εξετάσεις είναι αποδεκτό. 
Υπάρχει μία ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΆ ανάμεσα στο Freestyle Dance και στο Street Dance. 
Το Freestyle Dance έχει επιρροές από το μπαλέτο, τον σύγχρονο χορό, την ενόργανη γυμναστική και τους λάτιν χορούς, κυρίως την Rumba και την Samba! 
Γι᾽αυτό τον λόγο έχουν εισαχθεί κινήσεις στον Freestyle Dance όπως Rumba Walks, Spiral, lady's Plait action, Botafongo, Pirouettes, Plies, Developpe, Box Splits, Arabesque, Extended back catch κλπ. 
Επίσης οι χορογραφίες στις Solo κατηγορίες κινούνται κυκλικά στον χώρο όπως οι Ballroom χοροί σε Anti-clockwise direction (ώστε οι χορευτές να μην συγκρούονται μεταξύ τους εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία κινούνται τουλάχιστον όσον αφορά τους αγώνες), γι'αυτό και χρησιμοποιούνται πολλές προοδευτικές κινήσεις όπως Runs, Rotating Leaps, Gallop κλπ. 
Οσον αφορά την Anti-clockwise direction των χορευτών στις Solo κατηγορίες στους διαγωνισμούς του Greek Area IDTA δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί! 
Η τεχνική λοιπόν του Freestyle Dance έχει βάση κυρίως στο μπαλέτο και σε σχέση με κινήσεις που θυμίζουν γυμναστική, αλλά και σε σχέση με την γρήγορη ταχύτητα στην οποία εκτελούνται οι χορογραφίες, αυτό το είδος χορού είναι γνωστό και ως Gymnastic Dance. 
Στο διαδίκτυο υπάρχουν βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε από διαγωνισμούς Freestyle disco jazz όπως επίσης είναι γνωστό αυτό το είδος χορού, καθώς αρχικά ξεκίνησε ως Disco την εποχή του Saturday Night Fever με τον John Travolta και με τα χρόνια εξελίχθηκε στην μορφή που έχει σήμερα. 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει χορευτική ενόργανη γυμναστική σε γρήγορη ταχύτητα! Υπάρχει και το Slow Freestyle Dance το οποίο όμως στους αγώνες είναι και αυτό αρκετά γρήγορο και χορεύεται επίσης σε Anti-clockwise direction στις Solo κατηγορίες και είναι γνωστό και σαν stretching competition γιατί ο χορευτής σε πιο αργή ταχύτητα μπορεί να παρουσιάσει πιο έντονα την ευλυγισία που έχει αποκτήσει και με πιο εκφραστικό τρόπο.
Στην Ελλάδα ο Freestyle Dance έχει πιο αργές ταχύτητες και πιο χορευτικές/εκφραστικές κινήσεις και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκει πιο συγκεκριμένα στον Lyrical Slow Freestyle Dance! Όταν το Freestyle Dance παρουσιαστεί σε σκηνή θεάτρου σαν Show Dance όσον αφορά την Solo παρουσίαση, δεν είναι απαραίτητο να κινηθεί ο χορευτής σε Anti-clockwise direction. 
Όσον αφορά το Street Dance έχει επιρροές από το Hip hop, Break Dancing, Robot Dance, Locking, Boogaloo, Popping, Liquid Dancing κλπ. Είναι δηλαδή ένα είδος χορού που γεννήθηκε στο δρόμο, στις φτωχογειτονιές του Μπρονξ και του Χάρλεμ το 1970, στη πορεία δέχθηκε διάφορες πολιτισμικές επιρροές και δημιουργήθηκαν διάφορα στυλ όπως αναφέρεται πιο πάνω. 
Η στάση σώματος είναι η λεγόμενη Street Posture with attitude, δηλαδή χαλαρά γόνατα και ο κορμός προσαρμόζεται ανάλογα την κίνηση που θα εκτελέσει ο χορευτής και σίγουρα δεν έχει καμία επιρροή από μπαλέτο! 
Είναι λοιπόν σημαντικό, επειδή εδώ στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλές το Street Dance να προσέχουμε σε ποια κατηγορία δηλώνουμε τους μαθητές μας στους αγώνες, ώστε να μην ακυρωθούν, αλλά και στις εξετάσεις επίσης να προσέξουμε, ιδίως στις επαγγελματικές, ώστε να έχουν οι υποψήφιοι την ευκαιρία μιας καλής βαθμολογίας. 
Επίσης όσον αφορά τις επαγγελματικές εξετάσεις, να ενημερώσουμε ότι υπάρχει πτυχίο Street Dance στα επίπεδα Associate, Licentiate, Fellow! Στις ερασιτεχνικές εξετάσεις όταν οι εξεταζόμενοι παρουσιάζουν από δύο χορογραφίες και πάνω, είτε Freestyle Dance είτε Street Dance οι μουσικές που επιλέγονται να είναι διαφορετικού ύφους ώστε να τους βοηθά να δείξουν διαφορετικές ποιότητες κίνησης, έκφραση και ρυθμικής ερμηνείας! Πολύ συχνά οι μουσικές που επιλέγονται είναι στο ίδιο ύφος και οι χορογραφίες μοιάζουν μεταξύ τους σαν η μία να είναι η συνέχεια της άλλης!
Το νέο βιβλίο Street dance θα κυκλοφορήσει μέσα στο νέο έτος! 
Ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες να σας βοηθήσουν ώστε να κατευθύνεται σωστά τους μαθητές σας είτε σε αγώνες είτε σε εξετάσεις.